duminică, 3 octombrie 2021

Și Venus l-a devorat pe Vladimir

 

Cronica romanului I put a spell on you... de Allex Trușcă

(Editura Litera, Biblioteca de proză contemporană, 2020)

 




Allex Trușcă (născut în 1982, în Motru) este absolvent al facultății de automatică și al unui masterat în business management.  Este autor de proză fantastică. A publicat romanele: Cealaltă regină (Editura Pavcon, 2018), Nebunul Alb (Editura Pavcon, 2019) și I put a spell on you... (Litera, 2020), precum și alte proze scurte în reviste și antologii. Cel mai recent roman al său, I put a spell on you..., apărut în colecția Biblioteca de proză contemporană, a primit recent Premiul pentru cel mai bun roman SFFH, în cadrul AntareSFest, ediția a V-a, Brașov, 2021. Asupra acestui roman mă voi apleca și eu în cele ce urmează.   

Intriga romanului I put a spell on you... este desprinsă în mare măsură din realitatea cotidiană, peste care însă autorul presare doar un praf vag de fantastic ce-și trage seva dintr-una din legendele (peri)urbane ce circulă în principal în Oltenia. Cristian Paraschiv, tânăr corporatist, căsătorit, la insistențele părinților, cu Marcela, fiica unui inginer cu influență în Craiova, ajunge după numai zece ani de la nuntă, să nu se mai simtă deloc confortabil în relația cu aceasta, drept pentru care inventează constant scuze pentru a ajunge acasă cât mai târziu. Într-una dintre seri, în tentativa sa de a se eschiva de acasă,se decide să facă o escală cu mașina prin împrejurimile Craiovei, și după ce consumă ceva alchool într-o cârciumă, se lasă vrăjit de nurii Ilenei, o femeie misterioasă și apetisantă, și întreține relații sexuale cu aceasta, undeva în pădurea Radovanului. Apoi află despre legenda „miresei din Radovan”, o ființă fantastică, fantomatică, ce îmbie bărbații în pădure, îi seduce apoi îi obligă să o ia de nevastă. Din acel moment în mintea lui se insinuează ideea că Ileana, amanta sa de ocazie, era de fapt legendara mireasă, și începe să aibă constant coșmaruri și vise erotice cu aceasta. În același timp, îl năpădesc și mustrările de conștiință față de soția sa, astfel încât viața lui se transformă treptat într-un iad, fiind tot timpul agasat atât de remușcări cât și coșmaruri.

De ce am spus mai sus că este vorba doar de „un praf vag de fantastic”? Pentru că autorul nu spune concret dacă Ileana a fost într-adevăr mireasa de la Radovan sau o simplă femeie dornică de aventuri sexuale, lăsând mai degrabă de înțeles că toate fenomenele stranii trăite și simțite de Cristian nu sunt decât rodul imaginației și al psihozei sale, hrănite bineînțeles atât de legendă cât și de remușcările față de soția sa. De altfel, la un moment dat, se strecoară în roman și o variantă care pune sub semnul întrebării inclusiv prezența reală a Ilenei, ceea ce înclină și mai mult balanța în direcția imaginației.

De altfel, până spre final, acțiunea întregului roman se desfășoară la limita dintre real și fantastic, o limită care este de fapt, doar paranoia anti-eroului Cristian, care fiind din ce în ce mai apăsat de sentimentul de vinovăție și de convingerea că Ileana nu a fost doar o nălucă, începe să vadă cum soția sa, Marcela, cândva o femeie blazată și ștearsă începe să se schimbe, transformându-se treptat într-o femeie seducătoare, plină de energie, dornică de sex, provocatoare, ajungând chiar să o vadă în ea pe însăși Ileana, fapt ce-i sporește bineînțeles confuzia, ba mai mult decât atât, îi inoculează tot felul de alte scenarii: fie că soția lui știe de aventura sa și vrea să se răzbune într-un fel sau altul, fie că aceasta are un amant și schimbările pe care le face sunt de fapt pentru acesta.  

Așa se face că pe nesimțite, Allex Trușcă lasă în urmă conceptul de roman fantastic și construiește frază cu frază unul pur psihologic, intens psihotic, a cărui acțiune ajunge să se desfășoare în paralele, în realitate și în mintea lui Cristian, cele două realități fiind tot mai greu de deosebit. La construirea acestei atmosfere contribuie de bună seamă și revenirea la răstimpuri, în momentele cheie, fie în difuzoare, fie în mintea lui Cristian, a refrenului melodiei I put a spell on you, cea care dă de altfel și titlul romanului, melodie ce ajunge să funcționeze ca o formulă magică, ca un portal între lumea reală și cea construită de psihoza acestuia.

Și totuși, chiar când ești pregătit să conchizi că de fapt nu citești decât un roman psihologic, cu puțin înainte de final, revine în forță dimensiunea fantastică, în adevăratul sens al cuvântului, livrată cu atâta măiestrie încât restul romanului are tendința de a se estompa. Bineînțeles, în primă fază vei fi tentat să crezi că acțiunea s-a mutat de fapt în visul personajului. Dar când înțelegi că s-ar putea totuși să nu fie un simplu vis, rămâi suspendat și tu, ca cititor, undeva între fantastic și real.

De altfel, acesta este și marele merit al lui Allex Trușcă, faptul că știe să jongleze foarte abil cu dimensiunile romanului său, trecând de la fantastic la real, de la real la realism magic, de la realism magic la psihologic, apoi invers, de la psihoilogic la realism magic și înapoi la fantasticul pur, ținând cititorul conectat tocmai prin aceste schimbări line de registru narativ.

I put a spell on you... este un roman ce merită citit și dezbătut, iar Allex Trușcă, un autor de urmărit. De altfel, recomand și lectura celor două proze cu care acesta este prezent în volumul colectiv Treisprezece. Proza fantastică, apărut tot la editura Litera în colecția Biblioteca de proză contemporană.

Disclaimer: dacă nu v-ați întâlnit în cronică nici cu Venus nici cu Vladimir, cei din titlul acesteia, nu vă alarmați, vă veți întâlni cu aceștia în paginile romanului. 

Un comentariu: