duminică, 29 septembrie 2024

Motanul Tomiță cel dornic de noi prieteni

 Cronica volumului Motanul Tomiță și nouă povești din magazinul pentru animale 

de Corina Ozon

(Editura pentru Artă și Literatură, 2024)

 


Corina Ozon se dovedește a fi o scriitoare cu totul surprinzătoare. După ce ne-a încântat cu romane și povești de dragoste și psihologice, după ce ne-a purtat și prin universul matematicii, prin misterele unui roman polițist și chiar printr-un volum de non-ficțiune pe tema comunicării online, iată acum ne surprinde cu o carte cu totul inedită, cu o poveste pentru copii. Dar ca orice poveste pentru copii, este totodată și pentru adulții care nu au uitat să fie copii, dar mai ales pentru adulții care trebuie să reînvețe să redevină copii.

Eroul acestei cărți este un motan, pe numele său, perfect pisicesc, Tomiță. Acesta locuiește într-un magazin de produse pentru animale de companie, care funcționează și ca un mic cabinet de medicină veterinară, denumit cât se poate de animalier, Codița Veselă. El este aici în grija celor doi deținători ai magazinului, Lena, care este și doctoriță, și Dinu, care se ocupă mai mult de vânzarea produselor specifice necuvântătoarelor. Deși poate ar trebui să încercăm să scăpăm de acest clișeu pe care ni l-a indus cu mulți ani în urmă scriitorul Emil Gârleanu, care le-a catalogat pe toate animăluțele drept „necuvântătoare”. Eronat! Dimpotrivă, toate animăluțele cuvântă, numai că oamenii nu reușesc să le înțeleagă. Iar asta este strict problema lor!

Revenind la Tomiță, acesta se bucură în magazinul pentru animale de toate condițiile necesare vieții, ba încă a unei vieți de huzur: mâncare din belșug, loc de joacă, loc de adăpost și de somn, loc de ascuțit gheruțe, unde să mai punem și faptul că este toată ziua alintat și înconjurat cu toată dragostea omenească posibilă, atât de către Lena cât și de către Dinu. Și totuși, aceasta pare să nu fie de ajuns. Și nu pentru că Tomiță ar fi un motan din cale afară de pretențios, ci pentru că, motan fiind și deci animăluț, simte nevoia să aibă prieteni din lumea animăluțelor. Ceea ce este întru totul firesc.

Dar până să ajungă la acea etapă a vieții lui în care să își facă prieteni animăluțe, Tomiță se pare că trebuie să se maturizeze: astfel, mai întâi dând dovadă de maxim simț civic animalier, contribuie din plin la salvarea unei familii de pisici maidaneze, apoi are un puseu de gândire ecologico-pisicească, ceea ce, însumat, ne arată că Tomiță s-a maturizat. Așa că, de acum poate să își facă prieteni noi, ceea ce se și întâmplă. Mai întâi se împrietenește cu pisicuța Sara, de care de altfel se și îndrăgostește, apoi se împtietenește cu câinele Robi și cu alți doi câini, frații șoricari. Apoi, pe deplin împlinit, Tomiță dezvoltă și abilități detectivistice. Dar despre asta nu vă mai spun, vă las să descoperiți singuri. Na, că m-a prins si pe mine fiorul acesta detectivistic :)

În încheiere vreau să mai spun că Motanul Tomiță și nouă povești din magazinul pentru animale poate fi folosit și ca material didactic pentru clasele primare. Învățătorii îi pot astfel învăța pe cei mici lecții despre identitatea de sine, despre prietenie, despre libertate și responsabilitate, despre curaj și chiar despre poluare și reguli de pună purtare în societate. Așadar, o carte cu multiple valențe pentru care trebuie să îi mulțumim Corinei Ozon.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu