joi, 3 octombrie 2024

Oedip regele mamei lui Freud 2.0


Croncia volumului de poeme Poezia Rock de Alexandru Vakulovski

(Editura Prut Internațional, 2024)

 


Alexandru Vakulovski (născut în 1978, în Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A publicat trilogia Letopizdeț (2002 - 2007) și romanul 157 de trepte spre iad sau Salvați-mă la Roșia Montană (2010). În anul 2021 a publicat la editura Polirom, monografia romanțată, Urmuz. Cei dintâi trăzniți. Dintre cărțile de poezie amintim: Oedip regele mamei lui Freud (2002), Dați foc la cărți (2012), Priveliști (2017), A cui e casa asta (2020). A publicat și un volum de interviuri, Afganii (2016), precum și o carte pentru copii, Ivan Turbincă 2.0. În anul 2024, îi apare la editura Prut Internațional din Chișinău volumul de poeme, Poezia Rock. Asupra acestuia din urmă mă voi apleca în cele ce urmează.

Dintru început trebuie spus că volumul Poezia Rock este format din două părți: una conținând poeme noi, inedite și una reproducând o parte dintre poemele din volumul de debut, Oedip regele mamei lui Freud, practic o semi-reeditare, la cererea publicului, după 22 de ani.  

În prima parte a volumului, cea dedicată poemelor noi, îl redescoperim pe Alexandru Vakulovski cel din volumul A cui este casa aceasta, în sensul că el rămâne la fel de atașat ideilor sale anti-război, dragostei de țară, dragostei în general, libertății: „în orașul ăsta toți sunt/ nefericiți pe pământurile astea/ e o liniște înainte de/ explozie da plec/ plec pe pământurile/ patriei mele/ acolo toți își trăiesc bucurie/ de a nu cunoaște/ bucuria de a pierde/ de-a nu fi călcat de-o/ mașină de-a crește/ copii nefericiți de a/ mânca și a nu borî/ niciodată/ patria mea e acolo unde/ sunt eu/ dragoste dragoste dragoste/ tu m-ai făcut fericit/ m-ai făcut să uit totul/ asta n-am să ți-o uit/ niciodată/ plec”.

De asemenea, întâlnim în poemele sale cele noi tema plecărilor și a revenirilor, care trădează o aparentă nestatornicie, dar care de fapt vorbește, dimpotrivă, despre o puternică înrădăcinare într-un sistem de valori bine pus la punct. El pleacă și revine mereu, dar în numele dragostei, în numele libertății, în numele setei de cunoaștere și a acceptării, în numele iubirii de țară și chiar a credinței, deși nu își exprimă niciodată implicit crezul religios, acesta rămânând a fi mai degrabă subînțeles prin prisma celorlalte valori împărtășite: ; „peste câteva minute/ trenul se va urni/ fiul rătăcitor se/ întoarce în patria rătăcită/ plec și încerc să/ nu privesc înapoi/ să nu mă gândesc// o pasăre cu o aripă/ ruptă se zbate în/ cercuri// rupe șinele/ pe care va merge acest tren// între noi dragostea/ ca o mitralieră/ plec/ am și plecat”.

De altfel, ideea de libertate răzbește cel mai des și cel mai puternic din poemele sale, atât prin formă cât și prin conținut. La 22 de ani de la debut, Alexandru Vakulovski rămâne un rebel în poezia sa, sfidând la fel ca în prima zi orice formă de îngrădire ideologică, stilistică, estetică, lexicală. Și cu toate acestea el reușește să ofere cititorilor săi o poezie cât se poate de vie, de plină de sens și mai ales de miez, de semnificații profunde, ca în cazul poemului ce încheie acest nou ciclu de poeme, din care reiese atât de limpede ideea că dragostea are puterea de a regenera orice cădere: „pe masă o sticlă de vodcă/ în rucsac o bâtă// în buzunarul rucsacului/ o țigară cu iarbă/ scoate-o frate/ să terminăm ziua frumos/ soarele să ne zâmbească/ păsărelele să ne cânte/ mâncarea să ne bucure// o sută de vodcă/ un fum de marijuana/ o bâtă// bea paharul până la fund/ lovește-l de masă/ dă-l peste cap// dimineața mama o să/ ne facă compot/ dimineața se va șterge tot”.

Trecând la partea a doua a volumului Poezia Rock, adică la reeditarea poemelor din volumul de debut, Oedip regele mamei lui Freud, voi începe prin a spune că ceea ce atrage atenția în primul rând la (re)lectura poemelor acestora este prospețimea lor. Deși sunt publicate cu 22 de ani în urmă ele sunt cât se poate de actuale din toate punctele de vedere: tematic, estetic, stilistic. Tema centrală a volumului de debut este, așa cum o sugerează și titlul, nevoia psihologică de a-și ucide părinții, și în special tatăl. Desigur, nu poate fi vorba despre o ucidere fizică ci de una metafizică, altfel spus, de ruperea totală de acesta, de ieșirea de sub tutela psihologică și spirituală a familiei. O temă veșnic actuală, perenitatea acesteia reieșind inclusiv din faptul că a fost desemnată, de către Freud ca fiind un patern, un șablon, un arhetip psihologic: „știți vreau/ ca tata să moară/ tata e bolnav/ și știți/ că eu vreau ca tata/ să se sinucidă// azi când toți se certau/ eu am vorbit și toți au râs/ știți, am zis/ eu vreau ca tata să moară”; „Noi îl iubeam pe Tata el ne iubea pe noi Tata era singur și noi eram singuri Tata ne omora și noi îl omoram pe tata”.

Cu toate acestea, tema uciderii psihologice a tatălui se întrepătrunde cu tema întoarcerii acasă, a nevoii de a avea un acasă”: „deși fratele mi-e tată trebuie să/ mă întorc acasă/ acasă mi-a devenit o obsesie și/ toți cred că acolo unde dorm este/ acasă”.

Așadar, la 22 de ani distanță de la debut, vocea poetică a lui Alexandru Vakulovski este neschimbată, dar nu în sensul în care acesta nu ar fi evoluat, ci dimpotrivă, în sensul că încă de atunci el scria în maniera în care urma să se scrie, iată, încă două decenii de literatură. Putem spune că Alexandru Vakulovski a fost atunci cu cel puțin un pas înaintea vremii sale. A fost, fără doar și poate, un deschizător de drumuri, drumuri pe care au pășit apoi toți douămiiștii și pe care încă se pășește, pentru că genul acesta de discurs, în egală măsură curajos, liber, dar și plin de sens, nu s-a învechit și cu siguranță nici nu se va învechi prea curând.  

 

 

miercuri, 2 octombrie 2024

Când frumusețea rănește


Cronica volumului Frumusețe străină de Florentina Loredana Dalian

(Editura Metamorfosi, Slobozia, 2024)

 




Scriitoarea Florentina Loredana Dalian este o personalitate complexă din punct de vedere literar, abordând o paletă considerabilă de genuri și sub-genuri literare: proză scurtă, proză umoristică, roman, poezie cu influențe religioase, poeme în manieră niponă sau memorialistică. Recent i-a apărut la editura Metamorfosi din Slobozia un nou volum de proză scurtă, intitulat, Frumusețe străină, împodobit foarte frumos cu ilustrații semnate de artistul vizual Marian Avramescu.

Titlul volumului este inspirat dintr-un fragment de rugăciune din canonul creștin ortodox: „Sau frumusețe străină am văzut și cu dânsa mi-am rănit inima”. De altfel, tot de la acest fragment de rugăciune pornesc și fiecare dintre cele 22 de proze scurte, fiind tot atâtea variațiuni la tema frumuseții străine care rănește: „Câtă poezie în acest fragment de rugăciune! Și ce trist că frumusețea rănește, de parcă n-ar fi de ajuns urâțenia lumii. Și că trebuie să ceri iertare Duhului Sfânt pentru păcatul acesta!”.

La ce se referă totuși frumusețea care rănește și însăși rugăciunea creștinească? La acele situații în care te uiți cu jind la o femeie sau la un bărbat care este deja al altcuiva, când îți dorești să rupi pe cineva din relația pe care o are pentru a fi împreună cu el sau ea. Când suferi de dorul cuiva care nu îți împărtășește sentimentele. În general vorbind, frumusețea care rănește este orice frumusețe care, dintr-un motiv sau altul nu te împlinește, nu te mângâie, nu te alintă și nu te alină. Și nici nu te anină, adică nu îți este motor viu spre a merge până în pânzele albe pentru o dragoste la fel de albă.

Despre toate aceste situații și despre multe altele ne vorbește Florentina Loredana Dalian în volumul acesta. Și o face într-o manieră cât se poate de realistă, reușind de fiecare dată să surprindă și să ilustreze esența umană din fiecare situație descrisă. Uneori reușește chiar să imprime textului atmosfera aceea dulce-amăruie a sufletului care știe că dorința sa nu este una legitimă dar nici nu se poate dezice de ea.

Pentru mine, cele mai frumoase proze scurte din volum sunt: Visul unei nopți de primăvară, Fotografia, Destăinuiri, Trofeul, Vania, pescarul și Cenușa zăpezii. Poate tocmai pentru că sunt cele mai triste, cele în care sufletul se vede cel mai aproape de adevărul său, cele în care dacă nu rămâne durerea, rămâne totuși o melancolie adâncă, o stare de spleen.

Interesant este că, poate pentru echilibrul stărilor, Florentina Loredana Dalian strecoară și câteva proze în care frumusețea străină este înveșmântată în umor, cum ar fi spre exemplu, Beția de cuvinte, Impostoarea sau Atingerea lui Horus, care descrețesc fruntea și readuc în suflet o stare de pace veselă.

Totodată trebuie punctat și faptul că, indiferent de tonalitatea prozelor, în fiecare dintre acestea își face loc și poezia, autoarea imprimându-le un lirism aparte care le dă un plus de farmec și savoare.

În încheiere, voi reda un scurt fragment dintr-o proză care mie mi-a plăcut foarte mult: „Pentru prima dată nu mă doare efemerul unei frumuseți atât de trecătoare. Ăsta e semn că am crescut, că m-am vindecat, orice o fi vrând să mai însemne și asta. Dimpotrivă, mă simt recunoscătoare. Mi se pare că și băigui niște mulțumiri. Nu-i spun pentru ce. Pentru faptul de a mă fi făcut să mă simt femeie, într-un mod aproape regal. Ascund profunzimea în spatele unor cuvinte banale.

Trenul a oprit. Cap de linie. Eu cobor mai întâi. El rămâne ultimul, probabil pentru a-și reveni, ca s-o întâmpine cum se cuvine pe cea care-l va aștepta în gară, trezită cu noapte-n cap.

Ne luăm la revedere aproape ca doi străini. Ca doi călători cumsecade care au respirat un timp același aer, care au privit prin aceeași fereastră o noapte înșelătoare de martie-aprilie”.  

marți, 1 octombrie 2024

Salonul Anual de Carte de la Slobozia s-a deschis astăzi, 1 octombrie 2024

 Salonul Anual de Carte de la Slobozia s-a deschis astăzi, 1 octombrie 2024

 


Ziua de 1 octombrie marchează pentru viața culturală a Bărăganului începutul Anului Nou Cultural. Sau cel puțin așa îmi place mie să spun. Pentru că în fiecare an, la data de 1 octombrie se deschide Salonul Anual de Carte de la Slobozia, cea mai amplă manifestare culturală din județul Ialomița, eveniment ce se desfășoară pe toată durata lunii octombrie.

Anul acesta Salonul Anual de Carte a ajuns la ediția a XXXIII-a. Conform tradiției, prima și ultima zi a Salonului sunt dedicate autorilor ialomițeni și revistelor culturale ialomițene.

Așadar, astăzi, 1 octombrie, la ora 13:00, la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia, s-a deschis oficial Salonul Anual de Carte - 2024. După cuvântul de deschidere ce a aparținut doamnei Elena Balog, managerul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, principalul organizator, au urmat la microfon reprezentanții administrației publice locale: domnul Marin Constantin - prefectul Județului Ialomița, domnul Cătălin Grigore - vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnul Adrian Ionescu - secretar general al Consiliului Județean Ialomița; precum și doamna Clementina Tudor - managerul Centrului Cultural ”Ionel Perlea” Ialomița.

În cadrul evenimentului au avut loc lansări și prezentări de carte ale scriitorilor ialomițeni: Titi Damian, Florentina Loredana Dalian, Loredana Stan, preot Achim Virgil, Mariana Călina, Romeo Aurelian Ilie, Ilie Comănița. De asemenea, a fost lansat și numărul VII al revistei bibliotecii - ”Printre cărți”, prezentat de Vali Șerban, redactorul-șef al revistei.

La eveniment au mai fost prezenți și alți scriitori și oameni de cultură ialomițeni: Gheorghe Dobre, redactorul-șef al revistei Helis din Slobozia, Costel Bunoaica, Florin Ciocea, Vasile Iordache, Grigore Spermezan, Nicolae Petrache, Silvia-Ioana Sofineti, Nicolae Tache și Ștefan Neagu; bibliotecari, profesori și elevi, precum și parteneri media.

Până la sfârșitul lunii, în cadrul Salonului Anual de Carte de la Slobozia se vor desfășura în jur de douăzeci de evenimente culturale: lansări de carte, dezbateri, concerte muzicale, activități pentru copii, precum și o inedită prezentare de carte gastronimică. Printre invitații de seamă din acest an se numără scriitorii: Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Ion M. Ioniță, Simona Preda, Doina Ruști, Daniel Corbu, Ștefan Mitroi, muzicienii: Narcisa Suciu, Ionuț Bogdan Ștefănescu, Marius Matache și Berti Barbera, precum și actorii Marian Râlea, Mihai Bisericanu și Maia Morgenstern.